Účinné látky

 

Některé účinné látky v kosmetice

 
 Často se můžeme setkat s termínem ,,kosmetologikum“, což má u klineta navozovat asociaci s léčivy. U farmaceutických přípravků najdeme označení např. dermatologikum, antibiotikum, antimykotikum apod. Takový jednoduchý trik pak vyvolává dojem, že přípravek není pouhá kosmetika, ale něco víc, skoro účinný lék. Nejde o to, že bychom se v kosmetickém přípravku nemohli setkat se skutečně účinnou látkou, ovšem z již zmíněných důvodů by jí tam mělo být přesně takové množství, aby kosmetický přípravek jako celek nebyl schopen ovlivňovat jakoukoli strukturu těla nebo její funkci.
 
Hydroxykyseliny (HA).  HA jsou obsaženy v řadě produktů (čistící přípravky, hydratační přípravky, tonika, masky, přípravky proti akne, odličovače...). HA jsou rostlinné organické kyseliny, které vyvolávají mírné dráždění (neinfekční zánět) a urychlují exfoliaci s malým zápalem nebo pálením.  HA také zvyšují fotosenzitivitu kůže. Nejčastěji jsou z hydroxykyselin používány alfa-hydroxy kyseliny (AHA), např. mléčná, jablečná nebo glykolová. Z beta-hydroxy kyselin je známá kyselina salicylová, která byla dermatology často využívána pro léčbu akne. V běžné kosmetice se vyskytuje zřídka. V závislosti na množství AHA v kosmetickém přípravku je tato kosmetika schopna působit jako peeling nebo zapříčinit podráždění různého stupně.
 
Kyselina hyaluronová - přírodní, tělu vlastní substance, obsažená v mnoha orgánech těla. Regeneruje vazivo tak účinně, že potlačuje i proces stárnutí kůže (vyplňuje hluboké vrásky), a proto je využívána i v kosmetických omlazovacích přípravcích. Urychluje také hojící procesy a potlačuje vznik jizev. Má schopnost na sebe vázat velké množství vody (pojme přibližně tisícinásobek vody) a vyměňovat ionty. 
Kyselina hyaluronová přináší vaší pleti především optimální hydrataci a díky tomu jí navrací plnost, elasticitu a jemnost.
 

 Vitamin A (Retinol) – je důležitý pro růst a obnovu určitých kožních tkání. Pomáhá udržovat vlhkost pleti. Jeho nedostatek může způsobovat vysychání kůže, svědění a ztrátu pružnosti. V čisté podobě je vitamín A prokazatelně velmi účinný proti jemným i hlubokým vráskám.

 Vitamin B – antioxidant, který odstraňuje volné radikály, které poškozují buňky a tkáně. Všechny typy vitamínu B podporují zdraví pleti.

 Vitamin B5 – kyselina pantotenová, má zvlhčující, změkčující a na klidnícím účinky.Používá se především k péči o spálenou, omrzlou a dráždivou pleť. V kosmetických přípravcích má velmi široké uplatnění. Ve vlasové, nehtové, tělové i obličejové péči. Nedocenitelný je v přípravcích na opalování.

 Vitamin F (linseed acid) - Obvykle se získává frakčním oddělováním mastných kyselin lnu při nízké teplotě. Tento vitamín pokožku hydratuje a vyživuje.

 Vitamin H (biotin) - je spíše označován pod pojmem Biotin, který je znám jako vitamín na ochranu pleti. Mírní jemné vrásky a má obzvláště ošetřující schopnosti.

 Vitamín C a E
 Tyto vitamíny jsou často využívány jako stabilizační proti rozpadu emulzí krémů díky svému antioxidačnímu efektu. Vitamín C má prokazatelně pozitivní efekt na tvorbu kolagenu, avšak jeho průnikové schopnosti do pokožky jsou malé. Proto se využívá vitamín C vázaný na mastnou kyselinu (INCI: Ascorbyl Palmitate). Vitamín E má prokázaný účinek při ochraně proti UV záření a to jak v kosmetických prostředcích tak podávaný per os. Dále ovlivňuje proces stárnutí pokožky, má protizánětlivý účinek, zmírňuje svědění a podporuje hojení. V kosmetice se nejčastěji používá ve formě kyseliny (INCI: Tocopheryl Acetate).

 

 Ceramidy-  přirozeně se vyskytující kožní tuky (lipidy), které fungují jako „mezibuněčný tmel“. Tvoří hlavní část hydrolipidového pláště, který drží kožní buňky pohromadě v pevné, hladké struktuře a pomáhá chránit kůži před ztrátou vody tím, že tvoří ochrannou bariéru. Ceramidy přirozeně ubývají s věkem, což způsobuje sušší, méně pružnou kůži.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 Olej z jader meruněk - získává se z vnitřní mandle pecky meruňky a vyznačuje se vysokým podílem vitamínu C, E a nenasycených mastných kyselin. Zvyšuje hydrataci pokožky a dlouhodobě ji v pleti uchová. Má hojivé účinky na ekzematické projevy a regeneruje pokožku. Zjemňuje strukturu pleti a vyhlazuje linie a vrásky.

 


Kontakt

FRAGMENTESTHETIC - FaBo KOSMETIKA

Lipová 664
Liberec 4
460 01


603305253